Campagne
De Schaduwzijde van Coming Out Day is een project van Dona Daria en Student Pride NL, ondersteund door de Gemeente Rotterdam en GayRotterdam. Met de campagne willen we mensen ervan bewust maken dat niet voor iedereen een stap naar zichtbaarheid en uit de kast komen zonder consequenties is.
In de onderstaande tien video’s, aangevuld met online sessies en een online event, bespreken we de gevolgen die zichtbaarheid en uit de kast komen kunnen hebben voor LHBTI’s en de positieve manieren waarop ervaringsdeskundigen in de video’s hiermee omgaan. Ook benadrukken we het belang van zelfacceptatie, wat los staat van uit de kast komen of overal zichtbaar zijn. We erkennen dat ieder verhaal en iedere situatie anders is. Daarom kunnen wij en de ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van organisaties in Rotterdam geen kant en klare route of adviezen geven in deze video’s. We zijn er wel om je te helpen. Mocht je de schaduwzijde ervaren, aarzel dan niet om contact op te nemen.
Online event
Jezelf kunnen zijn, kan moeilijk zijn voor LHBTI’s. Zichtbaarheid en ‘uit de kast komen’ kunnen ook leiden tot nare reacties, intimidatie en uitsluiting van en door mensen die belangrijk voor je zijn. Voor deze mensen zijn dagen waarop LHBTI’s hun identiteit vieren, zoals Coming Out Day, niet alleen maar feest, maar ook dagen waarop zij worden herinnerd aan de pijn van niet ten volle geaccepteerd worden. Tijdens dit online evenement staan we stil bij de zonnige én de schaduwzijde van Coming Out Day.
Datum en tijd
11 oktober, 17.00 – 18.30 uur
Live streaming
Vanwege de huidige coronamaatregelen zal het evenement alleen online te zien zijn. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Een kleine donatie doen is wel mogelijk. Ga naar de ticket-button om te doneren. De donaties gaan naar een project voor de transgendergemeenschap van kleur in Rotterdam. De online bijeenkomst is opgezet volgens de richtlijnen van het RIVM.
Over dit programma
Dit online programma isr een project van Dona Daria en Student Pride NL en debatpodium Arminius, ondersteund door de Gemeente Rotterdam en GayRotterdam.
Studie & Werk
Chantal van der Putten, Stichting Student Pride Nederland – Chantal van der Putten is voorzitter van Student Pride NL. Ze vertelt welke schaduwzijde studenten ervaren als ze zichtbaar zichzelf zijn binnen hun opleiding en in het studentenleven. Ook legt ze uit wat stichting Student Pride NL doet om binnen het hoger onderwijs de emancipatie van seksuele en genderdiversiteit te bevorderen.
Gert-Jan Verboom, Dona Daria – Gert-Jan Verboom werkt voor Dona Daria, een centrum voor emancipatie en sociale inclusie. Hij vertelt vanuit zijn werk en vanuit eigen ervaring over de schaduwzijde van Coming Out Day. Zo legt hij uit wat jonge mensen meemaken wat betreft discriminatie en microagressie binnen hun opleiding en stageplek. Ook geeft hij aan wat belangrijke stappen zijn om dit tegen te gaan.
Online veiligheid
Talitha Nöllen, Pride and Porridge – Talitha Nöllen is met haar vrouw moeder van een dochter samen met een stel dat bestaat uit twee mannen. Ze schrijven over hun ouderschap op Instagramaccount ‘Pride and Porridge’. In de video vertelt Talitha over hoe het is om met hun regenbooggezin zichtbaar te zijn online, hoe mensen daar tegenaan kijken en wat de gevolgen daarvan zijn.
Sophie van der Spek, RADAR – Sophie van der Spek werkt bij antidiscriminatiebureau RADAR. RADAR zet zich in voor een veilige samenleving voor iedereen, waaronder ook de online omgeving. Sophie vertelt over de signalen die RADAR krijgt en wat ze met deze signalen doen.
Vrienden & Familie
Sandy Kardolus, Schiedams LEF – Sandy Kardolus is één van de oprichters van Schiedams LEF. Volgens Sandy is de oorzaak van de schaduwzijde vooral onwetendheid. Sandy heeft om die reden samen met haar collega onderwijsmateriaal ontwikkeld voor alle vormen van onderwijs en ze geeft workshops aan professionals over alle vormen van seksuele diversiteit.
Caro Carter – Caro Carter is een non-binair persoon die studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Caro vertelt over diens ervaringen en de reacties die hen krijgt als mensen, vrienden en familie horen dat je non-binair bent.
Straatintimidatie
Zaphaniah Valentina – Zaphaniah Valentina is een transvrouw die elke dag zichtbaar is op straat. Zichtbaar zijn heeft voor haar gevolgen, zoals straatintimidatie. In deze video vertelt ze haar persoonlijke verhaal.
Laura Adèr, Fairspace – Laura Adèr is één van de oprichters van Fairspace. Ze vertelt dat het belangrijk is dat iedereen veilig zichzelf kan zijn in de openbare ruimte, ongeacht geslacht, ras, gender of uiting van gender en dat mensen te hulp moeten schieten als iemand dit recht wordt ontnomen. De stichting zet zich hiervoor in door middel van campagnes, co-creatie, workshops en beleidsadvies.
Cultuur & Religie
Frank van Oorschot, The Hang-Out 010 – Frank is coördinator van The Hang-Out 010, een veilige plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen ontwikkelen en support kunnen vinden van professionals en jongeren zoals zij. In deze video vertelt Frank over wat The Hang-Out doet en wat hij signaleert bij jongeren.
Benhail Thomas – Ben vertelt in deze video over de weg die hij heeft gekozen om zichzelf te kunnen zijn. Toen hij brak met de Jehovah’s Getuigen is hij alles kwijtgeraakt en moest hij opnieuw beginnen. Daardoor leerde hij ook anders kijken naar de stad Rotterdam.