Op 11 oktober 2020 kon je van 17.00 tot 18.30 uur live kijken naar het programma ‘De Schaduwzijde van Coming Out Day’. Hier kun je meer details lezen over de gasten en de activiteiten van deze middag. Zo zijn er verschillende optredens, een ‘Bijstander Workshop’, interviews en een panelgesprek over studie & werk. 

De Schaduwzijde van Coming Out Day is een project van Dona Daria en Student Pride NL, ondersteund door de Gemeente Rotterdam en GayRotterdam. Met de campagne willen we mensen ervan bewust maken dat niet voor iedereen een stap naar zichtbaarheid en uit de kast komen zonder consequenties is.

De hosts van dit programma

Gert-Jan Verboom – Is door de jaren heen activist, lobbyist én aanjager geweest van verschillende initiatieven voor de LHBTI+-community. In zijn werk voor Dona Daria, centrum voor Emancipatie, participatie en sociale inclusie, kijkt hij vooral met een intersectionele bril naar de maatschappij.

Chantal van der Putten – Onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy en afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Ze is voorzitter van Student Pride NL en ze zet zich in voor gelijke kansen binnen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Workshop en optredens

Laura Adèr – Is één van de oprichters van Fairspace. Voor Fairspace is het belangrijk dat iedereen veilig zichzelf kan zijn in de openbare ruimte, ongeacht geslacht, ras, gender of uiting van gender en dat mensen te hulp schieten als iemand dit recht wordt ontnomen. Laura geeft tijdens het programma een ‘Bijstander Workshop’: hoe voel je je veilig in de openbare ruimte en hoe kan je als omstander iets betekenen wanneer het fout gaat?

Kyara Harley – Is een singer-songwriter en TEDx-spreker uit Rotterdam. Ze heeft meegedaan aan X-Factor 2013 en All Together Now 2020. Als transvrouw in de muziekindustrie in Nederland wil zij een boegbeeld zijn voor anderen. Kyara treedt op tijdens het programma en ze wordt geïnterviewd over de invloed van haar transitie op haar carrière.

Talitha Mayisha – Is een dichter en spoken word artist en is geïnteresseerd is in het verkennen van het snijvlak van trauma, religie en identiteit. Hen was de winnaar van de eerste Queer & Feminist Poetry Awards in 2020 in de categorie Best Queer Poet. Talitha treedt op tijdens het programma.

Panelleden onderdeel Werk & Studie

Melek Usta – Directeur/oprichter van Colourful People, een search & adviesbureau met specifieke aandacht voor diversiteit en inclusie. Ze is tevens initiatiefnemer van Peer2Peer, een onderwijsmethodiek die op vo- en mbo-scholen wordt toegepast. Daarnaast is zij lid van de Raad van Advies van Hogeschool van Amsterdam, lid van de Raad van Advies van de Volksbank en lid van de Amsterdam Economic Board.

Catharina Anastasia Visser  – Studeerde Bedrijfswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze richtte verschillende maatschappelijk georiënteerde ondernemingen op waaronder een van de eerste studentenincubators in Nederland, YEAH! en een studententelevisiezender I-See.tv. De laatste vier jaar is ze actief om transgenders via het pad van zelfbewustwording naar een (her)nieuw(d)e zingevende werkplek te brengen. Gendertalent (onderdeel van Genderness) hielp op deze wijze sinds 2016 ruim 400 transpersonen.

Cheyenne Smaal – Een succesvolle coachend leidinggevende bij Waternet. Ze is een Hindoestaanse Surinaamse én transgender. Tijdens de reis van haar transformatie heeft Cheyenne drie simpele strategieën ontwikkeld: persoonlijk leiderschap, verbinding en aandacht. Ze staat bij Waternet bekend om problematische teams te transformeren in succesvolle, samenwerkende teams.