Jezelf kunnen zijn is soms moeilijk. Vooral als er allerlei dagen zijn waarbij (delen van) je identiteit wordt gevierd. Coming Out Day is voor sommige LHBTI’s een dag vol tegenstrijdigheden, want wat moet je je erbij voorstellen. Ook wanneer er relaties zijn tussen zichtbaar zijn, uit de kast komen en een dag zoals IDAHOT. Zichtbaarheid en coming out kan ook leiden tot nare reacties, intimidatie en ook uitsluiting van mensen die belangrijk voor je zijn. Daarom lanceren we morgen tijdens IDAHOT de campagne: “De Schaduwzijde van Coming Out Day.”

De campagne De Schaduwzijde van Coming Out Day is een project van Dona Daria en Student Pride NL, ondersteund door de Gemeente Rotterdam en GayRotterdam. Met de campagne willen we LHBTI’s ervan bewust maken dat niet voor iedereen een stap naar zichtbaarheid en uit de kast komen zonder consequenties is.

In tien video’s, aangevuld met online sessies, bespreken we de gevolgen die zichtbaarheid en uit de kast komen kunnen hebben voor LHBTI’s en de positieve manieren waarop ervaringsdeskundigen in de video’s hiermee omgaan. Ook benadrukken we het belang van zelfacceptatie, wat los staat van uit de kast komen of overal zichtbaar zijn. We erkennen dat ieder verhaal en iedere situatie anders is. Daarom kunnen wij en de ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van organisaties in Rotterdam geen kant en klare route of adviezen geven in deze video’s. We zijn er wel om je te helpen. Mocht je de schaduwzijde ervaren, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Cultuur & Religie

Frank van Oorschot, The Hang-Out 010 – Frank is coördinator van The Hang-Out 010, een veilige plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn, zichzelf kunnen ontwikkelen en support kunnen vinden van professionals en jongeren zoals zij. In deze video vertelt Frank over wat The Hang-Out doet en wat hij signaleert bij jongeren.

Benhail Thomas – Ben vertelt in deze video over de weg die hij heeft gekozen om zichzelf te kunnen zijn. Toen hij brak met de Jehovah’s Getuigen is hij alles kwijtgeraakt en moest hij opnieuw beginnen. Daardoor leerde hij ook anders kijken naar de stad Rotterdam.